O STRIPU 02: LARGO VINČ

Sećate li se kada je Stripoteka počela ponovo da izlazi?

Mhm. Vi, dakle, ne znate da Stripoteka uopšte postoji i dalje? Zanimljivo. Ne znam da li znate, ali još uvek izlazi i Politikin zabavnik. Ok, sad vas već vređam. Domaće publikacije na stranu, evo prvo nekoliko reči o strip serijalu Largo Vinč.

1

Sedamdesetih godina prošlog veka, Jean Van Hamme, belgijski pisac, napisao je nekoliko romana o avanturama Larga Vinča. Ubrzo nakon toga, upustio se u pisanje scenarija za stripove i iznedrio neke od kultnih serijala poput Torgala ili XIII. Početkom devedesetih se dosetio da bi mogao da pretoči svoje romane o Largu u strip-albume, a Phillipe Francq mu je u tome pomogao. I šta se desilo? Stvorili su jedan od najtiražnijih izdanja francusko-belgijske škole stripa. Ako bih morao da ga svrstam žanrovski, rekao bih to na bratskom hrvatskom – akcijska napetica. Da, oni tako kažu “akcioni triler”.

05

Zašto bi Largo Vinč trebalo da bude primamljiv našoj publici i/ili ljudima koji ne čitaju stripove? Pod jedan, svaki album je zaista uzbudljiva adrenalinska vožnja. Pod dva, Largo Vinceslav je… Jugosloven, a najbolji drug mu je Cigan. Pardon, Rom. Pod tri, vizualno je raskošan sa puno sitnih detalja dok se relativno politički zapleti stvaraju i raspliću u po dva albuma. Ako izuzmemo prva dva koji nas upoznaju sa junacima i njihovom situacijom natenane, svaka sledeća dva albuma su jedna priča. U prvom albumu je problem, a u drugom rešenje. Zanimljiv koncept.

Ko je zapravo Largo? On je siroče iz… Jugoslavije, koji nasleđuje bogatstvo Nerija Vinča i nakon njegove smrti postaje predsednik grupacije W, te multimilijarder. Naravno da žele da ga, narodski rečeno, sjebu. I to tako već 24 godine, kroz 18 albuma. Međutim, naš junak je izuzetno vispren. Ima skupoceno obrazovanje, ali je i street-smart što je pojačano prijateljstvom sa Simonom, koga sam gore već pomenuo. Da, on je ženskaroš. Da, on je spretan. On je mudar, hrabar, vozi, tako treba.

07

Televizija ga nije mazila. Neki nesrećnici iz Kanade su osmislili genijalan plan! Da naprave seriju Largo Vinč koja nema veze sa mozgom i koja podseća na… hm… Tarzana sa Džoom Larom?! Bejvoč? Ne! Bejvoč najts! U svakom slučaju, dve sezone jezivosti. Ubi soft je, kao, ispoštovao Larga kada su u pitanju igrice. Largo Winch: Empire Under Threat je pristojan pokušaj, mada nekako za fanove i ni za koga drugog. Šlag na tortu su dva filma, Largo Winch: The Heir Apparent i Largo Winch: The Burma Conspiracy. Zapleti se labavo drže prvih šest albuma, neka imena su promenjena, a Largo je… Bosanac. Zabavno za našu publiku je gledati Mikija Manojlovića kao matorog Nerija, a tu se motaju i Raša Bukvić (Taken, A Good Day To Die Hard) i Bojana Panić (manekenka).

06

No vratimo se na strip.

Sada se hvatate za glavu i vičete u monitor – “gde ja to da kupim?” i “zašto to nema na srpskom?” kao i “proklet bio Vladimire, sad si me zainteresovao, zašto si morao sve ovo da mi napišeš?” ili “pošto?” E pa, naravno da ima na sprskom i to u dva oblika. DVA OBLIKA! Crno bela verzija izlazi u Stripoteci. Ovog meseca na kioscima je broj 1112 u kome je osmi album! A do prošle nedelje u Politikinom zabavniku je u nastavcima, u boji i na masnoj hartiji, objavljivan treći album. Dakle, Stripoteka košta 150 dinara i dobijete celu crno-belu epizodu. A za jednu kolor epizodu morate sakupiti 4 Zabavnika koji ukupno koštaju 480 dinara.

Largo-Naslovnice

Sve u svemu, ovo remek-delo ne smete propustiti. Largo je, ipak, blockbuster među stripovima. Stoga trk u najbližu striparnicu (Beograd – DARKWOOD, Lomina 5, TC Zeleni Venac; Novi Beograd – ALAN FORD, Bulevar Arsenija Čarnojevića 85b, blok 24; Niš – JUŽNI DARKWOOD, Generala Milojka Lešjanina 1). Navodno postoji radnja blizu zgrade Politike gde se mogu kupiti starija izdanja Politikinog zabavnika, ali ja je još nisam locirao. A ovi što im je svejedno da l’ je papir ili ekran mogu da kupe onlajn izdanje.

Sledeće nedelje: SPIRU!

spirou-e1375976074877

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s